Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun

Menu

Menu

Mali Müşavir / SPK Bağımsız Denetçi

Menu

e-DÖNÜŞÜM

16717_R1_B3

Rekabetin yoğun olarak yaşandığı dünyamızda reel sektörün kuralları sürekli olarak değişiyor. Bu değişim işletmeleri de yakından etkiliyor. Bunun en bariz nedenlerinden birisi ise teknolojinin gelişmesi ile beraber tüketicinin tercih sayısının artmasıdır. Tüketici artık günün her saatinde ihtiyacını bir tıklamayla karşılayabiliyor. Eskiden tüketicilerin herhangi bir ürünü almak istediklerinde ciddi çaba sarf etmesi gerekiyorken, bugün cep telefonundan bile, konuya ilişkin uygulamaya girerek ihtiyacını kolaylıkla karşılayabiliyor.

Tüketicilerin önlerine bu kadar çok çeşidin geliyor olması işletmeler arasında rekabetin artmasına da neden oluyor. Çünkü tüketiciler istedikleri ürünü istedikleri yerlerden alır hale geldiler. Tüm bunların doğal sonucu olarak, işletmeler tüketicilerin kendilerini seçmeleri için fazlası ile çaba sarf etmeleri gereken bir dönemdeler. Bu durum aynı zamanda onları farklılaşma gerçeği ile tanıştırdı. Bugün bir markete girerek su almak istediğinizi varsayalım. Su ile ilgili reyona gittiğiniz zaman önünüzde yaklaşık 20 adet değişik markanın suyunu bulmanız mümkün. Tüketici rafa geldiği zaman diğerlerinden farklı ya da kendisini özel hissettiren markayı tercih eder hale geldi. Kağıt mendil gibi sıradan bir ürünü farklılaştırmak için bile işletmeler reklamlarında fil veya penguen gibi unsurları kullanarak, bu sayede tüketicilerin kendilerini seçmelerini bekliyorlar.

Dijitalleşme işletmelerin iş süreçlerine de etki yaptı. Eskiden el ile yapılan tüm işlemler artık makineler yardımı ile çok rahat bir şekilde yapılır hale geldi. Bugün makinelerin kendi arasında haberleştiği ve insani süreçlerin daha az kullanıldığı bir dönem yaşıyoruz.

e-dönüşüm sürecini bir hizmet sektörü olan Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleği açısından da değerlendirecek olursak; aslında bu hizmet sektöründe de durum tüketici ürünlerinden çok farklı değil. Şöyle ki; Muhasebeci ve Mali Müşavirlerden hizmet alan müşteriler de artık normal tüketiciler gibi bilinçli hale geldiler. Günümüzde şirket yöneticilerinin teknolojiyi verimli bir şekilde kullanıyor olması, ihtiyaçlarına kısa sürede çözüm üretilmesi gerçeğini de ortaya koyuyor.

Mesleği icra eden meslek mensuplarının; bu durumu göz ardı etmeden mesleki donanımlarının yanı sıra, dijitalleşme ve e-dönüşüm konularında da kendilerine teknolojik yatırımı yapmaları, mesleğin geleceği açısından bu süreci yakından takip etmeleri ve bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşılan günümüzde, kendilerinin de bilgi paylaşımcısı olduğu gerçeğini unutmadan, bertaraf olmamak adına gerekli önlemleri alıp farklılaşarak bu dönüşüme ayak uydurmak zorundadırlar.

 

Doç.Dr. Yetkin BULUT

Öğretim Üyesi